8 травня 2023 р.

Бібліотека і ВПО

     Більше року наша країна переживає складну соціально-політичну ситуацію, наслідком якої є те, що велика частина людей покинули свої домівки і тимчасово перемістилися в інші регіони нашої держави. Відповідно до норм міжнародного права, вони становлять нову категорію людей – внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Кількість вимушено переміщених осіб з Донецької та Луганської областей, а також АР Крим на поточний момент уже перевищила 1 млн. осіб і сформувалась унаслідок кількох міграційних хвиль, безпосередньо пов’язаних з періодичністю та інтенсивністю бойових дій. Є сім’ї, що втратили житло та своїх близьких. 

    Працівниками бібліотеки проводиться активна робота із поновлення соціальних зв’язків переселеної особи: нові знайомства, спілкування, друзі. 

     Здебільшого переселенців до бібліотеки приводять їх нові знайомі чи родичі, які теж відвідують бібліотеку. Серед ВПО багато осіб, які відвідували бібліотеки і потребують цього в подальшому. Діти переселенців, які відвідують місцеві школи, потребують вивчення програмного матеріалу . 

    Серед наданих послуг – користування Інтернетом, видача книг, перегляд періодичних видань. У бібліотеці надавалась інформаційна підтримка. Ми можемо порадити, куди звертатись за допомогою і які документи необхідні. Бібліотека надає інформаційні матеріали щодо того, як знайти житло, отримати медичну та соціальну допомогу . Переселенці можуть шукати інформацію з працевлаштування та інші корисні ресурси в Інтернеті.  

    Нещодавно наша бібліотека отримала новий сучасний ноутбук. Це стало можливим завдяки сприянню Вигодської селищної ради  та особисто голові Миколі Мацалаку, Парафії Благовіщення Пресвятої Богородиці УГКЦ смт. Вигода та о. Василю Паньківу,  БО Українська освітня платформа, головному спеціалісту сектору економічного розвитку, інвестицій та проєктної діяльності Вигодської селищної ради Тетяні Настасяк.

    В нашій бібліотеці було проведено Годину інформаційної грамотності  для ВПО "Пошук необхідної інформації в Інтернет". 


 







Немає коментарів:

Дописати коментар