21 березня 2023 р.

21 березня - Всесвітній день поезії

 Прийнято говорити, що поезія – це загущеність думки й почуття….. Іван Франко назвав поезію «кристалізацією» життя; Ліна Костенко пише «Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі»… Символічним знаком поезії, як відомо, є крилатий кінь – Пегас, адже «крилатість» - одна з важливих її якостей.

Саме 21 березня рішенням генеральної конференції ЮНЕСКО був призначений Всесвітній день поезії. Це свято відзначається з 1999 року. Рішення про встановлення даного свята було прийнято в зв'язку з тим, що поезія може допомогти людині розгадати найскладніші питання. Вона формує громадську думку і в той же час передає внутрішні переживання як самого автора, так і читачів. Представники ЮНЕСКО вважають, що поезія була і залишається найважливішою частиною сучасного мистецтва. Тому людство повинно навчитися цінувати поетичні рядки і знаходити в них справжнє багатство. Поезія допомагає нам жити разом. Вона необхідна для встановлення діалогу між культурами та для гармонійної взаємодії між різними суспільствами.

В нашій бібліотеці було представлено книжкову виставку, присвячену цьому дню. Відвідувачі  ознайомилися із збірками поезій Лесі Українки, Івана Франка, Тараса Шевченка, Ліни Костенко, Сергія Жадана та місцевих авторів: Любомира Михайліва, Ольги Литвин, Тетяни П’янкової. 

 







Немає коментарів:

Дописати коментар