14 жовтня 2022 р.

14 жовтня - День захисників і захисниць України

 14 жовтня відзначається День захисника України – свято мужності на честь воїнів, які відважно захищають нашу державу. Свято було встановлено 14 жовтня 2014 року відповідним Указом Президента України з метою «вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості».

Дату відзначення сучасного свята українських захисників було обрано не випадково. Цього дня українці також відзначають велике християнське свято -  Покрова Пресвятої Богородиці. До цієї дати приурочено і День Українського козацтва, що відзначається з 1999 року. Також 14 жовтня вважається днем створення Української повстанської армії, бійці якої боролися за свободу країни.

Саме тому День захисника України ми відзначаємо 14 жовтня, як символ нерозривного зв’язку всіх поколінь захисників України, як пам’ять про тих, хто в різний час захищав нашу землю від ворога і охороняє її зараз, коли на східних територіях України йде боротьба за її незалежність і суверенітет. Попри зміну часів і політичних систем, День захисника України асоціюється насамперед з мужністю та стійкістю людського характеру, силою духу та відданістю Батьківщині.  

 У цей день в   нашому селищі відбулося урочисте покладання квітів до пам’ятника воїнам, загиблим у боротьбі за волю України, яке відбулося з нагоди Дня захисників та захисниць України та дня українського козацтва. Мітинг відбувся в парку нашого селища. На мітингу виступив селищний голова Микола Мацалак.   Священнослужителями селища було відправлено молебень за загиблими вояками.  Присутні на мітингові хвилиною мовчання вшанували пам'ять всіх воїнів, які боролися за Україну колись і борються на Сході тепер.

Працівники КЗ «Вигодська публічна центральна селищна бібліотека» теж взяли участь у заході.  Заключне слово на урочистості сказав начальник відділу культури нашої громади  Руслан Курус. Він запросив присутніх на конкурс патріотичної пісні, який відбудеться у неділю 16 жовтня у приміщенні будинку культури. 

 







 

До дня Українського козацтва та До дня захисника України у Вигодській ПЦСБ   представлена книжкова виставка, присвячена найбільш яскравим постатям Війська Запорізького та історії виникнення козацтва в Україні. Свято Українського козацтва співпадає з Днем захисника України. На книжкових полицях виставки представлені книги про подвиги воїнів-захисників. Бажаючих ознайомитися з виставкою запрошуємо до нашої бібліотеки:  

 

 










Немає коментарів:

Дописати коментар