17 жовтня 2022 р.

"Добра фея з гірської провінції" (До 75-ти річчя з дня народження О. Яхневич)

Не зупинюсь, не похитнуся,

Нехай хурделиця сніжить,

Бій хворобі... Я – сміюся!

Триматись буду! Буду жить!..

Хай сто недуг і бід на душу –

Впаду і знову підведусь.

Бо кедром я стояти мушу,

Бо я до тебе, сонце, йду...

Орися Яхневич

 Цими поетичними рядками сформувала своє життєве кредо придністровська поетеса Орися Яхневич. Її вірші є своєрідною поетичною молитвою, що дивують життєрадісністю і сяйливою простотою. Як відзначав прикарпатський літератор Євген Баран: «Мене захоплюють ці книжки життєстверджувальним пафосом і любов’ю. Власне, тими рисами, які сьогодні люди чомусь приховують (я не вірю, що вони позбавлені цих відчуттів). Так, ніби не мода на любов. Саме такі книги і повертають людину до справжнього у ній – до душі, яка, можливо, інколи дрімає, але ніколи не погодиться з думкою, що їй немає місця у світі людей. І це найважливіший висновок, з яким щедро ділиться і не боїться його повторювати «добра фея з гірської провінції», поетеса високого духу і люблячої душі Орися Яхневич…»

  Орися Яхневич, донька сільського коваля, народилася 17 жовтня 1947 року в селі Семенівка Городенківського району під знаком Зодіака Терези. Люди цього знаку особливо чутливі до краси, до мистецтва, до літератури. Саме такою є і Орися. Та доля розпорядилась по – іншому.

   З семи років дівчинка після застуди і якогось невідомого вірусу злягла на довгі 25 років і вже була безнадійною після висновків лікарів, але з допомогою Господньої сили мужньо переборола слабкість і віднайшла крок за кроком наснагу до життя. 

Орися Яхневич – це перш за все переповнена вщерть  любов’ю жінка, це митець, животворящий поезію, таку ніжну і задушевну, як чарівний голос скрипки, таку лагідну та спокійну, як світанкова роса, таку одержиму та вольову, як вранішня гроза, блискавиця. Її поезія, як пісня, що ллється з грудей. Коли радісна, як дитя, коли печальна, як музика опалого листя. Ця поезія припадає до душі як дорослим так і дітям, особливо – молоді. В день 75-річчя пропонуємо нашим читачам короткий огляд творчого шляху цієї самобутньої поетеси та мужньої жінки.  



Немає коментарів:

Дописати коментар