1 листопада 2020 р.

1 листопада - День державності на західноукраїнських землях

 Після розпаду в жовтні 1918 року Австро-Угорської імперії на декілька незалежних держав, патріотичні сили Західної України вдалися до ряду заходів зі створення власної держави. Зокрема, в період з вересня 1918 року у Львові було створено: Український Генеральний Військовий Комісаріат, Українську Народну Раду - політичний представницький орган українського народу в Австро-Угорській імперії. Президентом Української Народної Ради було обрано Євгена Петрушевича.

1 листопада 1918 р. – українські військові частини встановили контроль над Львовом, над ратушею було піднято український прапор.Українське повстання, організоване в ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року отримало назву Листопадовий чин (також Листопадова революція, Листопадовий переворот, Листопадовий зрив).  Таким чином, була створена Західно-Українська Народна Республіка, до складу якої увійшли українські етнічні землі - Галичина, Буковина та Закарпаття. Водночас Польща, не бажаючи втратити Галичину, розпочала військові дії, внаслідок яких уряд ЗУНР переїжджав до Тернополя, Станіславова (тепер Івано-Франківськ), а також перебував у Кам'янці-Подільському.

 В бібліотеках Вигодської ОТГ до цієї дати проведено цикл різноманітних заходів, а саме: історичну годину  «ЗУНР- провісниця держави Україна» патріотична година (Вигодська публічна центральна селищна бібліотека), , «У боротьбі за єдність»книжкова полиця (Старомізунська бібліотека-філія), "ЗУНР: історія, постаті" патріотична виставка (Кропивниківська бібліотека-філія).


Немає коментарів:

Дописати коментар