6 липня 2022 р.

Чим корисне читання під час війни? (поради читачеві )

 Зараз не всі можуть повернутися до звичного життя, зокрема до читання. Але є і ті, для кого книги стають розрадою, допомогою у складні часи. 

Звісно, ви не повинні змушувати себе читати. Але якщо вас зупиняє лиш те, що це зараз не на часі – наступні аргументи можуть переконати вас у зворотному.. 

  • Читання відволікає.

Воно допомагає абстрагуватися від жахливої реальності й постійного читання новин та бодай на деякий час забути про війну. Можна взяти за звичку читати під час повітряної тривоги. Це допоможе згаяти час та відволіктись від місця й ситуації, в яких знаходитеся. Коли довго читаєш, настає момент, коли існує лише книга і ти; такі моменти дуже корисні, аби перемкнутись. 

  • Читання стимулює пізнання.

Деякі книжки – з історії, філософії, культури та політики – допомагають краще відрефлексувати те, що відбувається в Україні зараз. Книжки допомагають поглибити знання про становлення нашої нації, зрозуміти, які були передумови й причини кривавої війни, а часом навіть і заспокоїтися.

Власне, читання робить нас обізнаними Воно допомагає аналізувати, що в майбутньому допоможе відстояти свою точку зору в будь-якій історичній суперечці. 

  • Читання зберігає психічне здоров'я.

Час за книжкою допомагає знизити тривожність, сфокусуватися на моменті тут і зараз та навіть краще спати. Читання знижує стрес.

Читаючи, немов ставиш на паузу всі турботи, починаєш більш методично дихати й ніби повертаєшся до звичного життя. Читання поновлює емоційний ресурс, допомагає мозку впоратися з невідомістю. 

  • Читання додає сил і витримки.

Особливо це стосується книжок, які описують події, схожі на ті, що переживають зараз українці. Досвід тих, хто жив під час Другої світової, дає розуміння, що все закінчиться і ми зможемо все переосмислити й передати цей досвід далі.

Читаючи книжки, де є війна, приходить усвідомлення, що люди вже проходили через подібне. Заглиблюючися у зміст книги, читач відчуває подвійну емпатію до персонажа й асоціюєш себе з ним. 

  • Читання нагадує, що життя триває.

Психологи радять за можливості повертатися до звичних ритуалів. І читання – одна з таких активностей, яка доступна зараз всім.

Це те заняття, що допомагає відчувати себе як у мирний час – коли можна було просто сісти й спокійно почитати книгу. Це ритуал, який допомагає знаходити часточку нормальності у своєму житті й нагадує, що життя продовжується навіть у війні. 

  • Читання прокачує.

Книжки – чи не найпростіший спосіб навчатися нового навіть у бомбосховищі. А після війни отримані знання обов'язково знадобляться.

Читаючи ви здобуваєте нові знання і можете бути корисним для оточення. Фахова література завжди дає мотивацію для розвитку та поштовх рухатися в майбутнє.

Немає коментарів:

Дописати коментар