23 червня 2022 р.

Топ 6 атмосферних книг, які слід прочитати літом

 

Коли надворі стає все спекотніше, хочеться відкласти кілограмові томи «серйозної» літератури і взяти з собою у парк, чи на море щось легке та приємне. Ми підготували список книг, які найкраще відповідають цьому критерію і які, видається, були спеціально написані для того, щоб насолоджуватися ними влітку. 



«Літня книжка» Туве Янсон 

 

«Мама мумі-тролів», талановита казкарка Туве Янсон, писала і більш дорослі твори. Наприклад, «Літню книжку». Це історія дівчинки Софії, яка з бабусею і татом, в оточенні природи, на прекрасному острові, проводить незабутні літні дні. В буденних розмовах Софії з бабусею можна відшукати чимало мудрості та філософії. Вони обговорюють абсолютно все: від птахів, до куди складніших тем – Бога, або інших людей. Попри сумні моменти і те, що тут кожен намагається пережити смерть однієї з найдорожчих людей у житті, книга залишає приємні враження та є однією з найбільш затишних та добрих у цьому списку.



«Кульбабове вино» Рей Бредбері 

Роман відомого американського фантаста, який наповнений запахами, кольорами та смаками. 1928 рік, містечко Ґрін Таун, 12-річний Дуглас Сполдінг, його 10-річний брат Том і всі ті пригоди, які вони переживають одного особливого літа. Обіцяємо, вам теж захочеться приготувати власне кульбабове вино, щоб закупорити у пляшці літо, і поринути у спогади про дитинство. До речі, ця книга у багато-чому автобіографічна. Отож, шанувальники творчості Рея Бредбері матимуть змогу дізнатися більше про улюбленого письменника.


«Бабине літо» Марк Лівін 

 

Сучасний український письменник Марк Лівін також порадував надзвичайно теплою і доброю літньою книгою. У центрі сюжету – 10-річний хлопчик Ждан. Його батьки вирішили розлучитися і, щоб втекти від такої важкої та незрозумілої реальності, він приїхав на літо до дідуся і бабусі. Це непроста історія дорослішання, в якій є багато відкриттів, запитань, відповідей та роздумів. Радість, сум, розчарування, захват, цікавість… – чимало емоцій переповнюють Ждана і вкотре нагадують читачам – це і є шлях дорослішання, який знайомий кожному. 

«В дорозі» Джек Керуак 

 


Мандрувати літом – особливе задоволення і, напевно, немає роману, що надихає на подорожі більше, аніж «У дорозі» Джека Керуака. Це автобіографічна книга «короля бітників» про його з другом пригоди шляхами Америки та Мексики. «В дорозі» – гімн цілого покоління, справжній маніфест свободи. На увагу заслуговує і однойменна екранізація книги 2012 року. 


«Двері в літо» Роберт Хайнлайн 

 

Науково-фантастичний роман, який може здатися наївним для сучасних читачів, втім, все одно, вартий на увагу. Книга була опублікована у 1956 році, вона розповідає про майбутній для автора 1970 рік, а потім і 2000, та винахідника-роботехніка.
Критики називають роман Хайнлайна гімном людському розуму та справжньому коханню. Отож, радимо «Двері в літо» всім шанувальникам фантастики. 

«Фієста. І сонце сходить» Ернест Гемінґвей  

 


Автобіографічний твір, який було написано після відвідин письменником кориди в Памплоні в 1925 році.

Бої биків; любовні переживання; ціле втрачене покоління – покоління, яке пережило Першу світову війну, але не знає, як тепер жити далі; роздуми про вічне повернення і стиль письма, який неможливо сплутати ні з чиїм іншим, – от тільки кілька ключових переваг «Фієсти», які змушують кинути все і негайно почати читання.






Немає коментарів:

Дописати коментар