3 липня 2018 р.

Вершник дитячих мрій

Сьогодні ми розпочинаємо цикл постів під загальною назвою «Знайомство з письменником».  Наш герой Томас Майн Рід.
Серед книжок для дітей та підлітків чимале місце посідає література пригод і подорожей. До числа славних творців роману пригод і подорожей, разом з Даніелем Дефо, Фенімором Купером та Жюлем Верном, належить і Томас Майн Рід(1818-1883),який любив називати себе «капітаном Майн Рідом»
 Нещодавно  виповнилось      200 років від дня народження відомого англійського письменника, класика авантюрного - детективного жанру  Його книжки приваблювали й приваблюють своєю романтикою
Томас Майн Рід народився в 1818 році в Ірландії в родині церковного служителя. Жили небагато, однак Томас отримав гарну освіту в Королівському університетському коледжі (Белфаст). Священиком він бути не захотів і в 1840 році відправився в Америку.
Він пробує різні професії: вчителює, торгує, працює репортером. А крім того, багато спілкується з представниками різних індіанських племен.
У 1846 році Майн Рід відправляється на війну (тоді США воювали з Мексикою). Рід присутній на полі був як журналіст (від видання «Spirit Of The Time»), але доводиться бути і солдатом. Щотижня публікуються його статті під загальним заголовком «Нотатки стрілка».
У 1848 році Майн Рід в чині капітана закінчує військову службу, повертається в журналістику і починає пробувати себе в літературі. Його перший роман «Вільні стрілки» написаний за матеріалами про Мексиканські війни і має великий успіх у публіки. 
Романи Майн Ріда були перекладені на французьку, німецьку, італійську, іспанську, шведську, російську і навіть на один з мов американських індіанців. Знімалися і фільми по Майн Ріда. Зокрема, радянські кінематографісти екранізували найзнаменитіший роман Ріда “Вершник без голови”
Тип пригодницького роману, створений Майн Рідом, набув розвитку у творчості Брет Гарта, Стівенсона, Хаггарда, Конрада. До речі, Майн Ріда можна вважати одним із фундаторів детективного жанру, його роман «Вершник без голови», поряд із новелами По, помітно вплинув на творчість Коллінза та Артура Конан Дойля.

Немає коментарів:

Дописати коментар