31 березня 2021 р.

Осяяні світлом Генія

 

Комітет з Національної премії імені Тараса Шевченка - найвищої державної нагороди України в галузі культури і мистецтва, назвав цьогорічних лауреатів. На основі пропозицій Комітету президент України має ухвалити відповідне рішення про присудження премії. Як відомо, з 2017 року премію присуджують у п’яти номінаціях: літературі, публіцистиці, журналістиці; музичному мистецтві; театральному мистецтві; кіномистецтві; візуальному мистецтві. 

у 2021 році,  в номінації “література” премію отримає: письменниця     Оксана Луцишина із романом «Іван і Феба». Отже, знайомтесь:  лауреат Шевченківської премії в області літератури:  Оксана Луцишина.   



Народилася 1974 року в Ужгороді. Письменниця, перекладачка, літературознавиця. Закінчила факультет романо-германської філології   Ужгородського національного університету. Під час навчання проходила стажування у Канзаському університеті в США. Працювала викладачкою іноземних мов (англійської і французької).

2002 року вступила на магістратуру університету Південної Флориди в США. Захистила магістерську роботу — порівняльне дослідження романів Оксани Забужко та алжирської франкомовної авторки Ассьї Джебар. У 2012—2013 роках стажувалася в Ягеллонському університеті у Кракові. В Джорджійському університеті у 2014 році захистила докторську дисертацію (Ph.D.) на тему “Великий фантасмагоричний сезон: проза Бруно Шульца у світлі теорій Вальтера Беньяміна (“Твору про пасажі”)”.  

Нині мешкає у місті Остін, штат Техас, США, викладає українську літературу в Техаському університеті. Є автором книг  

Усвідомлена  ніч” (Гранослов,1997).  “Орфей Великий” (Зерна, 2000). 
“Я слухаю пісню Америки” (Видавництво Старого Лева, 2010).  
Вірші Феліцити” (Видавництво Старого Лева, 2018).  
“Збірка новел:  “Не  червоніючи” (Факт, 2007)  

Шевченківську премію їй було присуджено за роман «Іван та Феба»  Іван і Феба» — роман Оксани Луцишиної, дія якого розгортається в останні роки радянської влади й у перші роки української Незалежності. Після навчання у Львові та участі у Революції на граніті Іван повертається в рідний Ужгород, де одружується з поеткою Марією, що називає себе Фебою. Львів та Київ — міста з бурхливим політичним життям, Ужгород натомість вирізняється дещо гротескною атмосферою патріархального сімейного укладу та раннього капіталізму по-українськи. Тут легко обійтися без спецефектів із горору чи трилера: сама реальність повсякденного життя підказує ходи, які за напругою можуть посперечатися з творіннями Кінга або Кустуріци. 



Урочиста церемонія нагородження лауреатів Національної премії імені ТарасаШевченка 2021 року відбудеться 22 травня у Каневі.


Немає коментарів:

Дописати коментар