14 червня 2019 р.

Перлина гуцульського краю -Марко Черемшина


   Бібліотека продовжує знайомити своїх користувачів  з творчістю письменників –ювілярів 2019 року.
13 червня 2019 року ми відзначаємо 145 річницю з дня народження Марка Черемшини.Бібліотекою було організовано мандрівку у творче життя Марка Черемшини « Перлина гуцульського краю-Марко Черемшина».
Має Україна святе місце в Карпатах. Там поміж горами і долинами веселіє над бистрим Черемошем красиве село Кобаки, яке знають у краях близьких і далеких. На цю карпатську землю вище веління подало щасливий знак – зірниця з неба прилетіла і впала до гуцульської хати під високою горою, в якій господарював Юрій Семенюк разом зі своєю дружиною Анною. То прийшла в світ нова сяйлива українська душа – 13 червня 1874 року народився хлопчик Івась, якому долею на роду було написано засвітити в золотому сузір’ї класиків національної літератури не погас. Самобутній талант Марка Черемшини на повну силу розкрився вже в першій його збірці «Карби. Центральним образом збірки є гуцульське село – близьке, рідне, темне, бідне, забуте Богом і людьми та його мешканці – люди трагічної долі, виснажені жорстокими випробуваннями і щоденною боротьбою за існування. Назву збірці дало перше оповідання автобіографічного характеру – «Карби», а не ім’я – Марко Черемшина. Влітку 1919 р. західноукраїнські землі і Волинь опинились під протекторатом Польщі. Посилився соціальний і національний гніт. Марко Черемшина і далі лишається „мужицьким адвокатом” у Снятині, разом зі Стефаником допомагає бідному українському люду. В цей час починає писати твори про долю бідноти в умовах нової окупації краю, про грабунок, розбій, що чинились на його батьківщині. Ці твори склали збірник „Верховина”, яка була видана в 1929 р., уже після смерті автора.
У  збірнику „Верховина” письменник відтворив картини повоєнного життя Гуцульщини під владою Польщі. До збірки увійшли твори „Верховина”, „Ласка”, „Анюта”.
27 квітня 1927 р. Черемшина раптово помер у рідному селі Кобаках. Похований у Снятині.   Більше дізнатись про творчість письменника Ви зможете завітавши в нашу бібліотеку.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар