17 жовтня 2024 р.

Науково-практичний семінар "Методика індексування видань за Універсальною десятковою класифікацією"

  

  Науково-практичний семінар "Методика індексування видань за Універсальною десятковою класифікацією" проводився для бібліотекарів Комунального закладу «Вигодська публічноа центральної селищної бібліотеки Вигодської селищної ради» в бібліотеці.

 Зважаючи на велику кількість запитань,  які виникли у працівників бібліотек-філій,  бібліотекарка І категорії Вигодської ПЦСБ Івахнюк І. І. розповіла про пересистематизацію фондів і каталогів, деякі факти з історії Універсальної десяткової класифікації, про її власників, термінологію, акцентувала увагу на видання УДК українською мовою, методики переведення існуючих фондів з системи ББК на УДК, присвоєння авторського знаку згідно двозначних таблиць кириличних авторських знаків українською мовою, розміщення фондів у вільному доступі, посилання на скорочені таблиці УДК і багато іншого.

 В бібліотеці присутнім було презентовано «Таблиці відповідності індексів ББК і УДК». Відбулося жваве обговорення і практичне заняття з питань застосування УДК для систематизації документів та організації фондів.   

  Бібліотекарі залишилися задоволеними отриманою інформацією та спілкуванням.

 Надалі планується проведення подібних занять з підвищення кваліфікації з метою формування у працівників бібліотек спеціальних знань з впровадження УДК.

 

 

  

  









 

11 жовтня 2024 р.

«Німецька книжкова полиця» в нашій бібліотеці

 

В межах культурної ініціативи «Обмін між німецькою та українською книжковою та літературною індустрією» відбувається проєкт «Німецька книжкова полиця в Україні». Він реалізується Goethe-Institut Ukraine, Німецькою асоціацією видавців та книгорозповсюджувачів спільно з Українським інститутом книги. Фінансову підтримку проєкту забезпечує Уповноважений федерального уряду Німеччини з питань культури та ЗМІ. Метою проєкту є забезпечення публічних бібліотек України новими виданнями книг німецьких авторів, перекладеними українською мовою. Це книги для дорослої аудиторії, що представляють різноманітні жанри сучасної німецької літератури.

Вигодська ПЦСБ вже отримала свій комплект з 14 книг, і на сьогоднішній день читачі мають можливість ознайомитися з цими виданнями. Виставка  «Німецької книжкової полиці» розташована на стелажі нових надходжень у приміщенні  бібліотеки.

Заходьте, вибирайте, читайте.



1 жовтня 2024 р.

Ми щиро вдячні за подаровані книги.

Подарувати бібліотеці книгу – це чудова нагода висловити свою увагу і повагу до всіх шанувальників книгДо нашого професійного свята – Всеукраїнського дня бібліотек – ми  теж отримали  подарунок від депутатки Вигодської селищної ради, директорки  Вигодського НКРЦ Якимів Оксани Романівни. Ми щиро вдячні за подаровані книги, впевнені – вони знайдуть свого читача.

Бажаємо Вам міцного здоровя, миру, добробуту і наснаги на добрі справи! 


 
  

\