9 листопада 2020 р.

Душа тисячоліть шукає себе в слові (до Дня української писемності і мови )

 

  9 листопада в Україні відзначають День української писемності та мови.

Дата Дня української мови та  писемності припадає на православне свято – день вшанування преподобного Нестора-літописця. Адже дослідники вважають, що саме з його праці починається писемна українська мова. Колись навіть дітей віддавали до школи саме у цей день. Це й не дивно, адже преподобний здобув всесвітню славу. Принесла її праця всього життя Нестора-літописця, котрий взяв участь у літописанні Київської Русі і залишив світу неоціненний скарб – «Повість минулих літ». Щорічно у цей день, 9 листопада, відбувається урочисте покладання квітів до пам’ятнику Нестора-літописця. Також з 2000 року існує надзвичайно цікава традиція всеукраїнського масштабу – радіодиктант. По Українському радіо у цей день проводять диктант, у якому можуть взяти учать всі бажаючі.

У цей день щорічно стартує конкурс Петра Яцика, в якому за першість змагаються знавці української мови з усього світу.

Українська мова належить до слов’янської групи індоєвропейської мовної сім’ї. Число мовців – понад 45 млн, більшість яких живе в Україні. Поширена також у Білорусі, Молдові, Польщі, Росії, Румунії, Словаччині, Казахстані, Аргентині, Бразилії, Великій Британії, Канаді, США та інших країнах, де мешкають українці. 

В цей день в бібліотеках-філіях комунального закладу Вигодська публічна центральна селищна бібліотека було проведено низку заходів зокрема: флешмоб «Дзвенить струмочком рідна мова» (Вигодська дитяча бібліотека), « Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема» година поезії (Новомізунська бібліотека-філія), літературно-музичне свято «Ну що б, здавалося, слова» літературно-музичне свято (Новошинська бібліотека-філія).. 

В центральній бібліотеці було проведено інтелектуальну гру «Мова - життя основа», а також розгорнуто  книжкову виставку до цього дня.

            Цікаві факти про українську мову:

1. В українській мові існує три форми майбутнього часу: проста, складна і складена.

 2. Сім відмінків іменника, до яких ми звикли, вирізняють українську мову серед східнослов’янських. Сьомий, кличний відмінок, існує лише в граматиці древніх мов: латині, грецькій та санскритській граматиці.

3. В українській мові дві букви «г». Раніше, одна із них, яка позначається як «ґ», була вилучена з уживання, але в 90-ті роки знову увійшла в українську мову.

4. Назви всіх дитинчат тварин в українській мові відносяться до середнього роду.

 5. В українській мові й донині збереглися назви місяців з  давньослов’янського календаря.

 6. Івана Котляревського не дарма вважають основоположником нової української мови. Офіційно вважається, що саме після видання його «Енеїди», наша мова була прирівняна до літературної.

  7. Значна кількість вживаних до сьогодні українських слів та мовних коренів прийшли до нас ще з часів трипільської культури, про що свідчать топографічні назви, народні пісні дохристиянських часів та значний слід у давньо-індійській мові — в санскриті, джерела якого дійшли до нас з давнини у 5 тисяч років.

Нехай слово рідної мови буде для всіх духовним джерелом і оберегом.  





Немає коментарів:

Дописати коментар