28 вересня 2024 р.

Людина-епоха: хто такий поет Дмитро Павличко (до 95-ї річниці з дня народження)

 Дмитро Павличко народився 28 вересня 1929 року на Івано-Франківщині, у родині з п'ятьма дітьми. Свої перші вірші майбутній легендарний поет та перекладач почав писати ще навчаючись в 5 класі, у шкільних зошитах.

Закінчивши у 1953 році філологічний факультет Львівського університету, Павличко випустив першу збірку власних поезій – "Любов і ненависть". З ініціативи Миколи Бажана талановитого дебютанта зразу ж прийняли до Спілки письменників. Павличко і далі видавав книги кожні два-три роки ("Моя земля" (1955), "Чорна нитка" (1958),"Правда кличе"(1958). Його віршами означився початок українського шістдесятництва.
У 1964 році Павличко очолив сценарну майстерню кіностудії імені Довженка. З 1971 року протягом восьми років був редактором літературного журналу "Всесвіт". У 1977 році отримав Шевченківську премію. Наприкінці 1980-х Павличко стає головою Товариства української мови, а згодом – одним із ініціаторів створення політичної партії Народний рух України, яка боролася за незалежність країни та її вихід із Радянського Союзу.
Багато творів Павличка ставали піснями. Безперечно, найвідоміша пісня на слова поета – "Два кольори". Після того, як музику до цього тексту створив композитор Олександр Білаш, вірш здобув всенародну популярність.






Немає коментарів:

Дописати коментар