12 травня 2023 р.

«Митець з Божої ласки». (До 152 річниці з дня народження В. Стефаника)


  14 травня  2023 року  виповнюється 152 роки  з дня народження Василя Семеновича Стефаника – видатного українського письменника, громадського та політичного діяча, який увійшов в історію не лише української, а й світової літератури як автор правдивих соціально-психологічних новел з життя галицького селянства за часів Австро-Угорської монархії.

Хоч Василь Семенович написав за своє життя не так уже й багато, однак ім’я письменника стоїть поряд з іменами найвидатніших новелістів світу. Творча спадщина Василя Стефаника налічує 72 новели. Усі твори вражають реалістичністю зображених персонажів, оригінальністю стилю та художньою досконалістю, та були ще за його життя перекладені багатьма мовами світу.

Важко віриться, але Василь Стефаник не вносив правок у написане. Якщо щось не влаштовувало, він не закреслював написане, а жмакав аркуша, викидав та починав писати все заново від першого речення.

Його твори суперечливі та неоднозначні. Вони можуть подобатись та викликати захоплення та подив, а можуть, навпаки, лякати, жахати викликати нерозуміння. Але з впевненістю можна  сказати одне, вони не залишать нікого байдужими та запам’ятаються на довго. Адже мають сильний характер! Не вірите? Що ж, в такому випадку радимо прочитати хоча б один його твір, обрати який можна, переглянувши  книжкову виставку до 152-ї річниці  від дня народження Василя Стефаника, яка розгорнута в нашій бібліотеці. 



Немає коментарів:

Дописати коментар