3 лютого 2023 р.

Людина слова «мужнього і ніжного, справедливого і люблячого» (До 75- річчя з дня народження Василя Олійника)


 Олійник Василь Васильович народився 5 лютого 1948 року в селі Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області. Закінчив факультет журналістики Львівського державного університету ім. І. Франка.

Багато років працював у засобах масової інформації. Засновник і один з організаторів щорічного свята ліричної Франкової поезії в с. Лолині Долинського району. Голова Долинської районної «Просвіти».

Автор збірок: “Стремено” (1981), “Гармонія площин” (1992), “Толока» (1997), “Княгиня”(2000), “Крижма”(2005), “Понад шляхами сивими” (2008), „Йордань-Вода“ (2015); художньо-документального нарису “Європейський тенор з Велдіжа” (2000) про видатного, але незаслужено забутого українського співака Василя Тисяка.

 Письменниця Марія Вайно так характеризує його поезію: «Музика його творчості не фальшива, злагоджена, їй віриш і йдеш за нею думкою, чуттям». Це стосується кожної із дев’яти його поетичних збірок, кількох прозових. Він настільки був залюблений у життя, у рідну землю, що ніколи не втомлювався сказати про це вголос і щиро… На жаль, був. Бо вже минає сьомий  рік, як поет відійшов у вічність. Але  недавно поет  повернувся до нас. І не будь-як, а постукав у віконця села, в якому народився, – Сівки-Калуської книжкою, над якою працював не один рік та за життя не встиг видати, яка так і називається: «Іду селом, в віконця його стукаю». Аж тепер, через кілька літ, це змогли зробити його земляки-односельці, депутати Калуської міської і обласної рад, учителі гімназії Сівки-Калуської.   

Пам'ять про поета житиме в його поезіях, в душах шанувальників його творчості. В бібліотеці було розгорнуто виставку, присвячену творчості поета. На ній представлено його твори, а також матеріали про життя Василя Олійника.

 



 




Немає коментарів:

Дописати коментар