9 липня 2020 р.

500 років задоволення: Історія шоколаду. 11 липня відзначається Всесвітній день шоколаду



Любителі цього десерту сьогодні можуть балувати себе скільки завгодно - і не лише традиційними його видами, а й покуштувати, наприклад, шоколаду з каррі, сіллю, пелюстками квітів, іншими незвичними добавками. А ось кілька століть тому цей продукт вважався елементом розкоші та виготовлявся тільки у вигляді напою
Шоколад виробляється з плодів шоколадного дерева, яке росте у Центральній та Південній Америці. Перші згадки про споживання какао датуються приблизно 1400 роком до нашої ери. Ароматні зерна какао були відомі ще американським індіанцям - ацтекам. Є припущення, що рецепт шоколаду дістався їм у спадок від більш ранніх мезоамериканських цивілізацій, таких як майя або ольмеки. 



Перший шоколад дуже відрізнявся від того, яким ми звикли бачити його сьогодні. У той час використовувалися не тільки какао-боби, але й м'якоть фруктів. Вона піддавалася бродінню, як при виробництві алкогольного напою, тож ацтеки їли не звичний нам шоколад, а вживали спеціальний напій - "чоколатль", що перекладалося як "гірка вода".
Какао-боби піддавали бродінню, підсмажували і розтирали в пасту. Какао-паста змішувалася з водою або вином, меленим маїсом і різними ароматизаторами (перцем чилі, ваніллю, запашним перцем і медом). Потім суміш повинна була пройти процес спінювання: її переливали з глечика в кухоль до утворення глибокої піни на поверхні.
Какао мало величезне символічне і економічне значення і вживалося не щодня. При продажу какао-боби навіть іноді підробляли, заповнюючи плоди рослини грунтом. "Гірка вода" вживалася аристократами і воїнами, в магічних ритуалах і на урочистостях. Вважалося, що ця рослина належить богам і зазвичай пов'язувалася з ацтекським божеством Кецалькоатлем. У Європу шоколад потрапив завдяки Христофору Колумбу - у 1502 році. Саме тут він зазнав кардинальних смакових змін завдяки інгредієнту, який був недоступним для ацтеків, - тростинному цукру. Іспанці почали також додавати корицю і мускат, виключили зі складу перець чилі. Це зробило напій більш привабливим - і шоколад став популярний серед іспанської знаті та чиновників Римсько-католицької церкви. А вже набагато пізніше став відомий і в інших європейських країнах.
 



Сьогодні шоколад - це і смачний ароматний напій, і привабливі плитки, і важливі доповнення до різних десертів. Він - найрізноманітніший: гіркий чорний, темний і світлий молочний, білий і навіть зелений. Крім стандартних наповнювачів - горіхів, родзинок, лікерів і йогуртів - можна побалувати себе екзотичним шоколадом.  Невідомо, в якій ще зовнішності порадує нас шоколад у майбутньому. Але хочеться вірити, що солодкі шоколадні плитки - щось вічне, постійне. Те, що буде завжди. 
 
Наша  бібліотека теж відзначила це солодке свято.  Тут зібрались шанувальники шоколаду та книг. Свято шоколаду розпочалося з дегустації чаю та кави  з шоколаду різних сортів, ” та нових книг  Смакуйте шоколад із задоволенням, читайте книги, відвідуйте бібліотеку та будьте здорові. До наступної “шоколадної” зустрічі. 
 

 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар