29 вересня 2016 р.

Всеукраїнський день бібліотек

Бібліотека — це культурно-освітній та науково-інформаційний заклад, який збирає, опрацьовує за спеціальними методиками, зберігає і вивчає різні види друкованої, а нині також аудіовізуальної продукції, обслуговує відвідувачів, веде довідково-бібліографічну роботу. Згідно Указу Президента України № 471/98 «Про встановлення Всеукраїнського дня бібліотек» від 14 травня 1998 року, «враховуючи великий внесок бібліотек держави у розвиток вітчизняної освіти, науки і культури, необхідність подальшого підвищення їх ролі у житті суспільства», 30 вересня відзначається Всеукраїнський день бібліотек. Символічно, що це також свято Віри, Надії, Любові і їх матері Софії (мудрості).
А починалось усе з першої бібліотеки Київської Русі — бібліотеки Ярослава Мудрого, заснованої у 1037 р. при Софійському соборі в Києві. «Повість временних літ», інші літописи свідчать про те, що ця бібліотека та книгописна майстерня при ній заклали основу бібліотек великих міст Київської Русі.
Сьогодні в Україні існує близько 45 тисяч бібліотек із сукупним книжковим фондом 700 млн. примірників. Ця мережа складається з публічних, наукових, універсальних, спеціалізованих бібліотек, також бібліотек для дітей, юнацтва, для осіб з фізичними вадами, тощо. Головна мета їх діяльності — прагнення вичерпно задовольнити різноманітні інтереси користувачів, підтримувати зв'язок з громадськістю, вести просвітницьку роботу.
Впродовж багатьох століть Бібліотека була і залишається збирачем, хранителем, дослідником творів друку — вічних пам'яток писемності, а бібліотекарі — вірними зберігачами та популяризаторами духовної спадщини поколінь. Саме вони — бібліотекарі, завжди відчиняють читачам двері у захоплюючий книжковий світ, допомагають зорієнтуватися у безмежному океані літератури.
 
 
Шановні колеги
Прийміть найщиріші вітання з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек. Це свято свідчить про глибоку повагу народу до своєї духовної спадщини, освіти, науки і культури, а також про визнання історичної ролі бібліотеки в житті суспільства.
 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар