4 квітня 2013 р.

«Його душа-мов тронка у степах»


    Є в літературі такі імена, без яких не можна уявити саму літературу. Так неможливо уявити українську літературу без фундаментальної постаті Олеся Гончара, письменника високої совісті, глибокого життєвого досвіду, художньої майстерності. Незаперечним стало те, що в літературі XX століття письменник посідає почесне місце класика, людини, що створила справжні шедеври реалістичної прози. Найвидатнішими творами Олеся Гончара стали «Прапороносці» і «Тронка», «Твоя зоря» і «Людина і зброя», «Таврія» і «Перекоп». «Бригантина» і «Берег любові», «Собор» і «Циклон», «Ніч мужності» і «Чорний яр». Коли читаєш романи і повісті, новели й нариси Олеся Гончара, вражає те різноманіття людських характерів, які він створює, повнокровність та художня правдивість їх, органічна краса його стилю. Мова творів Гончара щедра й багата на відтінки, немов осінь, багата плодами, вона бринить своєю красою і вражає читача художньою довершеністю. У романах письменника немає нічого зайвого, надлишкового, надуманого, тільки класична простота й естетичність. 
    Проза Гончара вражає своєю музичністю, уважністю до кожної фрази та діалогу.Письменник знаменував в українській літературі цілу епоху,відзначену війною, післявоєнною руїною та поступовим відродженням країни. Він відтворив усі найважливіші події життя Батьківщини у своїх романах, давши читачеві змогу прожити разом з його героями буремні воєнні часи та складні часи відбудови. І навіть сучасний молодий читач, що дещо скептично відноситься до радянської дійсності України, насолоджуватиметься тими цінностями людських характерів, які, здається, втрачені й забуті в наш час. Але, прочитавши романи Гончара, читач, можливо, замислиться над своїм життям, стане добрішим та чуйнішим, а з другого боку, сильнішим і сміливішим, стане особистістю. 
    Наша бібліотека до 95 річниці від дня народження Олеся Гончара провела бесіду «Його душа-мов тронка у степах».  Всі користувачі змогли долучитись до краси художнього слова великого українця.




4 коментарі:

  1. http://bibliomalin.blogspot.com - прийміть нагороду "Вітрила надій"

    ВідповістиВидалити
  2. http://bibliomalin.blogspot.com - отримуйте нагороду "Вітрила мрій"

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Щиро дякуємо за високу оцінку нашої роботи. Будемо намагатись і далі робити наш блог цікавим для тих хто його читає.

      Видалити